Common Language, China
Een aantal jonge lesbische vrouwen richtte in 2005 in Beijing Common Language op, de eerste belangenvereniging voor lesbische, biseksuele vrouwen en transgenders in China. Over seks en homorechten wordt in China nauwelijks gesproken. Lesbische, en biseksuele vrouwen, die zichzelf ‘lala’ noemen, leven veelal in een isolement en hebben te maken met discriminatie, zowel privé als in het openbare leven.
De vrouwen van Common Language organiseren de wekelijkse Beijing Lala Salon, waar vrouwen zichzelf kunnen zijn en kunnen praten over hun dagelijkse ervaringen. Xian, een van de oprichters van de salon, in een interview in 2007: ’Elke keer zien we weer nieuwe gezichten: teenagers die weggelopen zijn van huis, vrouwen wier vriendin onlangs met een man is getrouwd, en vrouwen die al jaren met een man zijn getrouwd, maar zich van binnen anders voelen. De eerste keer zijn vrouwen vaak heel nerveus, maar na een paar weken zie je ze ontspannen en ontstaan er nieuwe vriendschappen.’
De vrouwen van Common Language organiseren ook feesten en een lesbisch filmfestival, ze geven workshops en ze runnen een lesbische hotline waar vrouwen kunnen bellen voor een luisterend oor en steun. Daarnaast geeft de organisatie LES+ uit, een tijdschrift voor lesbische, biseksuele en transgender vrouwen over de lokale lesbische scene.
Common Language organiseerde in 2005 de eerste landelijke conferentie ooit in China gehouden, met meer dan 40 vrouwen uit 20 steden. De conferentie inspireerde vrouwen hun eigen lokale organisaties op te zetten. De organisatie geeft ook landelijke workshops waar ‘queer’ vrouwen leren hoe je een organisatie opzet.
Common Language heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 2006.