Asociaciόn de Trabajadoras del Hogar a Domicilio y de Maquila (ATRAHDOM), Guatemala
ATRAHDOM is een alliantie in Guatemala van vrouwelijke land- en fabrieksarbeiders en huishoudelijk werkers die bescherming van arbeidsrechten afdwingt. Ook stimuleert ze meer samenwerking tussen de feministische bewegingen en de beweging voor arbeidsrechten.
Meer dan 60 procent van de werkende vrouwen in Guatemala is thuiswerker of werkt bij anderen in de huishouding. Toen ATRAHDOM in 2008 met haar activiteiten begon, bestonden er geen sociale voorzieningen of minimumloon voor thuiswerkers. De enige wettelijke bescherming die ze hadden was een werkdag van maximaal 14 uur. In de praktijk betekende dat werkdagen van zo’n 18 uur. In de fabrieken, waar 60 tot 80 procent vrouwen werken, mochten werknemers vaak de hele dag niet met elkaar praten of naar de wc gaan. Vrouwen die zich probeerden te organiseren, kregen te maken met geweld of werden zelfs vermoord.
Om betere bescherming van vrouwelijke arbeiders voor elkaar te krijgen, begon ATRAHDOM in 2009 het werk van de inspectieteams van het ministerie van Werkgelegenheid en Welzijn te controleren, en hun falen via de media aan de kaak te stellen. In 2010 dwong ATRAHDOM een toezegging voor een minimumloon voor thuiswerkers af van het nationale ministerie van Arbeid. Daarop werd de organisatie uitgenodigd voor een overleg met ambtenaren van het ministerie van Arbeid en parlementsleden over de vraag hoe een nationaal programma voor sociale zekerheid voor thuiswerkers te verwezenlijken zou zijn.
Ook organiseerde ATRAHDOM een congres voor vrouwelijke arbeiders en zette een jeugdbond op, met wie ze samen een verklaring opstelde over de belangrijkste kwesties die in de informele sector spelen.
De vrouwen van ATRAHDOM presenteerden deze verklaring in 2012 op de Conferentie van de Internationale Organisatie van Arbeid (ILO) die geheel was gewijd aan de arbeidsrechten van werkers in de huishouding. (De International Labour Organisation is verantwoordelijk voor de internationale wet- en regelgeving wat betreft werkomstandigheden.)
Tijdens deze historische conferentie namen de gedelegeerden, afkomstig uit alle windstreken van de wereld, een verdrag aan over de rechtspositie van huishoudelijk werkers onder het motto: Domestic Work is Decent Work (huishoudelijk werk is fatsoenlijk werk). In het verdrag is opgenomen dat werkers in de huishouding over de hele wereld dezelfde elementaire arbeidsrechten hebben als andere werkers.
Een woordvoerder van ARTRAHDOM verklaarde: ‘Dit verdrag gaat verder dan de huidige arbeidswetgeving in Guatemala. Onze volgende stap is ervoor te zorgen dat onze overheid het verdrag ratificeert en naleeft.’
ATRAHDOM heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 2009, 2010 en 2012.