Desalambrando, Argentinië

Desalambrando, Argentinië

De Argentijnse organisatie Desalambrando, die vanuit de hoofdstad Buenos Aires opereert, zet zich ervoor in geweld tegen lesbische en biseksuele vrouwen te stoppen, inclusief geweld dat voorkomt tussen vrouwen onderling.

Op geweld binnen intieme relaties tussen vrouwen berusten taboes op vele niveaus, er wordt dan ook zelden over gesproken. De organisatie zet geweld tussen vrouwen in een ander perspectief. Ze bestrijdt de opvatting van veel feministen en lesbiennes dat alleen mannen geweld tegen vrouwen gebruiken. Het verzwijgen van geweld is een beschermingsmechanisme van een groep die  al veel te maken heeft met geweld en onderdrukking door ‘de buitenwereld’: lesbische en biseksuele vrouwen zien huiselijk geweld als een onderling probleem.  Het vergt veel moed om de muur van stilzwijgen te doorbreken.

De kern van het werk van Desalambrando bestaat uit directe hulpverlening en het runnen van een hotline voor lesbische vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. De organisatie doet ook onderzoek, geeft workshops en trainingen aan lesbische, feministische en mensenrechtenorganisaties uit heel Argentinië en ze verspreidt voorlichtingsmateriaal. Steeds meer organisaties erkennen het bestaan van geweld in intieme relaties van vrouwen onderling, en steeds meer organisaties kunnen deskundige hulp bieden.

Desalambrando brengt het bestaan van dit geweld ook onder de aandacht van organisaties die opereren in het hart van de samenleving. De organisaties en instellingen, waaronder ook staatsinstellingen, die  verantwoordelijk zijn voor de beëindiging van geweld tegen vrouwen, betrekt ze bij de hulpverlening. Op deze manier  wordt de verantwoordelijkheid voor het stoppen van geweld binnen lesbische relaties uit de marge naar het hart van de samenleving verplaatst en zo ieders verantwoordelijkheid.

Desalambrando heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 2005, 2007, 2009 en 2012.

 • Relacahupan, Zuid-Amerika

  Relacahupan, Zuid-Amerika

 • Semillas, Mexico

  Semillas, Mexico

 • Asociación de Trabajadoreas Sexuales Mujeres del Sur, Peru

  Asociación de Trabajadoreas…

 • Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito, Argentinië

  Campaña Nacional por el Der…

 • Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), Chili

  Organización de Transexuale…

 • Uma Kraka Fonds, Suriname

 • Desalambrando, Argentinië

  Desalambrando, Argentinië

 • Asociaciόn de Trabajadoras del Hogar a Domicilio y de Maquila (ATRAHDOM), Guatemala

  Asociaciόn de Trabajadoras …