Het Noordelijk Initiatief voor Mama Cash

Het Noordelijk Initiatief voor Mama Cash

Het Noordelijk Initiatief voor Mama Cash is een fondsenwervingsinitiatief in het noorden van Nederland. Het is opgezet door een groep feministen die Mama Cash actief willen ondersteunen. De drijvende kracht achter dit initiatief is Lida van den Broek, een van de oprichters van Mama Cash.

’Ik sta helemaal achter de principes en visie van Mama Cash. Mama Cash is uniek in haar keuze vrouwenrechtengroepen te ondersteunen die het lef hebben om zich uit te spreken vanuit de marges van de feministische beweging, zoals lesbische vrouwen, transgenders en sekswerkers. Dat inspireert me, aldus Lida van den Broek.

In 2003 was ik op zoek naar een rustiger levensstijl en verhuisde van Amsterdam naar een dorpje in het noorden. Daar zette ik een steungroep voor Mama Cash op. Ik vond het belangrijk om persoonlijk betrokken te blijven bij vrouwenrechten en fondsen te werven voor Mama Cash. Samen met zeven andere feministen, onder wie twee voormalige bestuursleden, organiseren we elk jaar kleinere en grotere fondsenwerfevenementen. In de loop van de jaren is de stroom bezoekers aan onze bijeenkomsten flink gegroeid.

Zo organiseerden we een diner voor honderd mensen en bezochten daarna samen de theatervoorstelling Medea. We organiseerden een concert en een masterclass in een prachtig negentiende eeuws concertzaaltje met de wereldberoemde sopraan Miranda van Kralingen. En we wandelden met een groep Mama Cash-supporters door de stad Groningen, met aansluitend een high tea. We liepen met de deelnemers langs plekken in de stad die belangrijk zijn voor vrouwen. Zoals een Blijf van m’n Lijf huis en het huis van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland. En met onze jaarlijkse boekenveiling zamelen we ook geld in voor Mama Cash.

Ik hoop dat andere vrouwen ons voorbeeld gaan volgen, zodat er overal regionale Mama Cash-supportgroepen zullen ontstaan.’

 • Lion’s Club wijnveiling

  Lion’s Club wijnveiling

 • Het testament van Sandrine Ulenberg

  Het testament van Sandrine U…

 • Het Noordelijk Initiatief voor Mama Cash

  Het Noordelijk Initiatief vo…

 • De fietstocht van Vera Hordijk

  De fietstocht van Vera Hordijk

 • ‘Met Gelijke Rechten Minder Oorlog’

  ‘Met Gelijke Rechten Minde…