Peasant Women Society, Pakistan

Peasant Women Society, Pakistan

Peasant Women Society is een groep van boerinnen en landpachters uit geïsoleerde dorpen in de gemilitariseerde en conservatieve Punjab-provincie in het Noorden van Pakistan. Peasant Women Society brengt vrouwen bij elkaar die door hun familie zijn onterfd of door landeigenaren van hun land zijn verdreven.

Regelmatig bedreigen militairen de activisten van Peasant Women Society en andere boerinnen. Ze verjagen de vrouwen van het land, dwingen hen exorbitante huurcontracten te ondertekenen of proberen hen af te persen. Mensen uit hun eigen dorpen verhinderen de vrouwen hun producten te verkopen, omdat ze het ongepast vinden dat vrouwen dit publiekelijk doen. Vrouwen die deze sociale norm overschrijden, worden op markten lastig gevallen en gepest. De verkettering van de verkoopsters slaat ook terug op hun familie, hetgeen nog eens als extra last op hun schouders komt te liggen.

De vrouwen van Paesant Women Society stellen dit geweld en deze discriminatie aan de kaak. Ze registreren misdragingen van het leger en geven er ruchtbaarheid aan. Ze houden markten in hun eigen huizen en ze reizen op een brommer van dorp naar dorp om de rechten van landarbeiders onder de aandacht van andere vrouwen en meiden te brengen. Ze organiseren ook demonstraties tegen deze dagelijkse discriminatiepraktijken, waarbij ze hun verzet kenbaar maken door met de traditionele wasstok op pannen slaan.

Met subsidie van Mama Cash kon Peasant Women Society een eigen ruimte betalen. Daar komen de vrouwen samen om kennis uit te wisselen over landbouwtechnieken, ze volgen er alfabetiseringscursussen, en ze bereiden er nieuwe campagnes voor. Een van de campagnes ging over het recht om land te erven en te bezitten. Dit recht ligt vast in de Pakistaanse wet, maar in de praktijk komt daar vanwege culturele normen weinig van terecht.

Peasant Women Society heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 2010 en 2012.

 • Cross, India

  Cross, India

 • Zi Teng, Hong Kong

  Zi Teng, Hong Kong

 • South Asian Women’s Fund

  South Asian Women’s Fund

 • Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

  Gay and Lesbian Activist Net…

 • Common Language, China

  Common Language, China

 • Peasant Women Society, Pakistan

  Peasant Women Society, Pakis…

 • Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

  Sentra Advocasi Perempuan Di…