Zi Teng, Hong Kong

Zi Teng, Hong Kong

In 1996 richtten vier vrouwen in Hong Kong de organisatie Zi Teng op om het groeiend aantal sekswerkers in de stad te ondersteunen. Zi Teng is de Chinese naam voor kalmoes, een sterke, vitale plant. De organisatie komt op voor de rechten van sekswerkers die in Hong Kong in de seksindustrie werken.

Door verarming van het Chinese platteland zoeken steeds meer vrouwen en meisjes uit de Volksrepubliek China hun heil in Hong Kong en Macau. Een citaat uit de nieuwsbief van Zi Teng van september 1999: ‘Het bedrijf van mijn man was failliet gegaan, we moesten schoolgeld betalen voor onze twee zoons en in ons levensonderhoud voorzien. Het was moeilijk om werk te vinden in ons dorp. Een buurvrouw vertelde me dat je als sekswerker in Hong Kong geld kon verdienen.’

De vrouwen komen op een toeristenvisum het land in en werken onder slechte omstandigheden. Het merendeel van de vrouwen kan nauwelijks lezen en schrijven. Ze ontvangen veel klanten per dag om hun schulden aan de tussenpersoon die hen naar Hong Kong bracht, af te betalen. Ze hebben te maken met geweld van zowel klanten als politie. De politie is actief in het arresteren van vrouwen en regelmatig belanden ze in de gevangenis. De vrouwen zijn niet op de hoogte van hun rechten en weten weinig van seksueel overdraagbare aandoeningen en aids.

De vrouwen van Zi Teng proberen het vertrouwen te winnen van de sekswerkers op straat. Ze geven hun voorlichting over aids en informatie over safe seks en veilige werktechnieken. Ze maken eenvoudig voorlichtingsmateriaal over gezondheid en seksueel overdraagbare aandoeningen en publiceren een nieuwsbrief met verhalen van sekswerkers. Daarnaast runt Zi Teng een 24-uurs hotline voor informatie en juridisch advies. De vrouwen van Zi Teng geven rechtsbijstand, weerbaarheidstrainingen en bezoeken vrouwen in de gevangenis.

Zi Teng kreeg Subsidie van Mama Cash in 1997, 1999, 2000, 2003 en 2004.

 • Cross, India

  Cross, India

 • Zi Teng, Hong Kong

  Zi Teng, Hong Kong

 • South Asian Women’s Fund

  South Asian Women’s Fund

 • Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

  Gay and Lesbian Activist Net…

 • Common Language, China

  Common Language, China

 • Peasant Women Society, Pakistan

  Peasant Women Society, Pakis…

 • Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

  Sentra Advocasi Perempuan Di…