Cross, India

Cross, India

Cross is een organisatie van vrouwen die op de rubberplantages werken in de provincie Kerala in het Zuiden van India. Ze trekken ten strijde tegen de slechte werkomstandigheden op de plantages en ze eisen dat arbeidsrechten worden ingevoerd.

De winning van rubber op de rubberplantages gebeurt in zes stappen. De eerste stap, het zetten van een snee in de bast van de rubberboom waaruit het rubbersap (latex) gaat vloeien, is altijd het werk geweest van mannen. Waarom dat zo is weet niemand. Het zou te maken kunnen hebben met de symbolische kracht van het gebruik van het mes, of met het feit dat het inkerven van de bast de makkelijkste stap is van het hele proces om latex te produceren. Iedere gezonde vrouw zou het kunnen doen. De volgende vijf stappen in het productieproces worden gezien als simpel, en die worden overgelaten aan de vrouwen. Voor het aftappen van één boom krijgt een man 20 paise. De rest van het werk levert de vrouwen 10 paise op. Volgens de mannen is de enige ‘logica’ die er achter steekt: ‘wij zijn mannen, en zij zijn vrouwen.’

De vrouwen eisten gelijk uurloon, het recht om het rubber af te tappen en ze wilden dezelfde privileges als de mannen. Cross organiseerde demonstraties waaraan meer dan 4000 vrouwen deelnamen. Voorafgaand aan de demonstraties, die veel aandacht van de media kregen, belegden vertegenwoordigers van het ministerie van Arbeid een bijeenkomst met de leiders van Cross, waarop de onderhandelingen begonnen. Vervolgens ging Cross samenwerken met vrouwenorganisaties in de hele provincie Kerala om informatie te verzamelen over de werkomstandigheden van vrouwen in de provincie. Namens al deze organisaties werd een petitie ingediend bij het ministerie van Arbeid waarin economische rechtvaardigheid werd geëist voor alle vrouwelijke werknemers in Kerala.

Cross kreeg subsidie van Mama Cash in 2007.

 • Cross, India

  Cross, India

 • Zi Teng, Hong Kong

  Zi Teng, Hong Kong

 • South Asian Women’s Fund

  South Asian Women’s Fund

 • Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

  Gay and Lesbian Activist Net…

 • Common Language, China

  Common Language, China

 • Peasant Women Society, Pakistan

  Peasant Women Society, Pakis…

 • Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

  Sentra Advocasi Perempuan Di…