Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA) is een organisatie van en voor vrouwen met een handicap in de Indonesische provincie Yokyakarta. In 2006 en 2007 troffen ernstige aardbevingen deze regio, waardoor tienduizenden mensen van de ene op de andere dag gehandicapt werden. In 2010 kwam daar de uitbarsting van de vulkaan Merapi nog eens bij, waardoor nog meer mensen met een handicap verder moesten leven. Doorgaans zijn vrouwen met een handicap extra kwetsbaar voor fysiek, emotioneel en seksueel geweld, omdat ze afhankelijk zijn van familie en anderen in hun omgeving, Ze worstelen met de verschillende rollen die van hen verwacht worden, zoals die van echtgenote, moeder, huisvrouw en broodwinner.

Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak wijst marginalisatie van vrouwen met een handicap af. Ze ondersteunt de vrouwen om een zo onafhankelijk mogelijk leven te kunnen leiden. SAPDA stimuleert hen ook om in hun dorpen lotgenotengroepen op te zetten en een open dialoog aan te gaan met hun families en dorpsgemeenschappen.

Ook ondersteunt de organisatie de vrouwen om te onderhandelen met de overheid en belangrijkste feministische organisaties. SAPDA komt op voor de rechten van vrouwen met een handicap op lokaal en provinciaal niveau en vormt allianties met vrouwenbewegingen, in het bijzonder met die bewegingen die tegen geweld en vóór rechten van mensen met een handicap strijden.

Met deze tweeledige strategie stelt de organisatie stigmatisering, discriminatie en het isolement van vrouwen met een handicap aan de kaak, zowel op lokaal als op beleidsniveau. SAPDA’s inspanningen hebben geleid tot een gratis ziektenkostenverzekering voor mensen met een handicap in de provincie Yogyakarta. Hiervan maken inmiddels meer dan 2000 vrouwen uit het netwerk gebruik.

Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 2009 en 2011.

 • Cross, India

  Cross, India

 • Zi Teng, Hong Kong

  Zi Teng, Hong Kong

 • South Asian Women’s Fund

  South Asian Women’s Fund

 • Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

  Gay and Lesbian Activist Net…

 • Common Language, China

  Common Language, China

 • Peasant Women Society, Pakistan

  Peasant Women Society, Pakis…

 • Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

  Sentra Advocasi Perempuan Di…