Mama Cash – Baas Fonds

Mama Cash – Baas Fonds

Fonds op Naam bij Mama Cash (2009 tot 2013)

Het Utrechtse Eetcafé De Baas werd in 1976 opgericht door studenten. Ze wilden niet onder een baas werken en streefden naar ‘het doorbreken van structuren die mensen onvrij maken’. Van begin af aan werd er duurzaam gewerkt bij de Baas, er werd scharrelvlees en biologische groente geserveerd. Met de winst ondersteunde Café De Baas allerlei projecten om mensen met een kwetsbare positie in de samenleving, zoals vluchtelingen, een kans te geven.

In 2008 lukte het wegens een gebrek aan vrijwilligers niet meer om De Baas draaiende te houden en sloot het idealistische Eetcafé zijn deuren. Men besloot de opbrengst van de verkoop van het pand aan de Triodos Foundation en aan Mama Cash te schenken. Café De Baas koos voor Mama Cash omdat haar streven naar het doorbreken van beperkende sociale normen en structuren aansloot bij het doel dat De Baas ruim 30 jaar heeft nagestreefd. Het geloof dat Mama Cash heeft in de kracht en de mogelijkheden van vrouwen om de wereld te veranderen, hadden de initiatiefnemers van de Baas met haar gemeen.

Nienke Bobbert, ex-vrijwilliger van Café de Baas: ‘Het eigenwijze Mama Cash paste heel goed bij de filosofie van De Baas. Ook zij probeert structuren te doorbreken. Ze doet niet aan symptoombestrijding, maar ondersteunt vrouwen om het heft in eigen hand te nemen en om volop te participeren en zo de maatschappij te verbeteren. Een doelstelling en manier van werken waar wij grote sympathie voor hebben.’

In 2009 is het pand verkocht. De helft van de overwaarde van €800.000 werd ondergebracht in het Mama Cash – Baas Fonds. In overleg met de vrijwilligers van Café de Baas financiert Mama Cash hiermee vooral groepen die kwesties aankaarten waar moeilijk geld voor te werven is.

 • Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds

  Anneke van Baalen/De Bonte W…

 • Mama Cash – Baas Fonds

  Mama Cash – Baas Fonds

 • Maria Willard Fonds

  Maria Willard Fonds

 • Mesoamerican Initiative of Women Human Rights Defenders

  Mesoamerican Initiative of W…

 • Nan Lombaers-Els Huijser Fonds

  Nan Lombaers-Els Huijser Fonds

 • Red Umbrella Fund

  Red Umbrella Fund