Maria Willard Fonds

Maria Willard Fonds

Fonds op naam bij Mama Cash sinds 2003

Het Maria Willard Fonds, dat initiatieven ondersteunt om de economische positie van vluchtelingenvrouwen te vertsterken, is in 2003 opgericht door Marianne Rigter, eigenaar van eenvrouwsonderzoeksbureau Rigter Research. Ze vernoemde het fonds naar haar oma van moederskant, die zich haar hele leven had ingezet voor vrouwen die het economisch slecht hadden.

Marianne: ‘Toen mijn oom, die makelaar/projectontwikkelaar was, kinderloos overleed, heeft hij zijn familie zijn bezit nagelaten. Daar komt jaarlijks een aanzienlijk bedrag uit vrij. Ik was niet echt gelukkig met het geld, ik was eerder verbouwereerd. Ik was ervan overtuigd dat mijn oom had gewild dat het naar een goed doel zou gaan.’ Haar notaris wees haar op de mogelijkheid van een fonds op naam onder de paraplu van een groter fonds. Toen ze las dat Mama Cash die mogelijkheid bood, is ze naar Mama Cash gestapt.

Marianne had juist een onderzoek gedaan naar vluchtelingenvrouwen in de noordelijke provincies van Nederland. Ze was geschokt door hun uitzichtloze situatie, bijna niemand kon betaald werk vinden. Marianne: ‘Zo kwam ik op het idee een fonds op naam op te zetten om de economische positie van vluchtelingenvrouwen te versterken. In de geest van mijn oma, oom en moeder.’ Elk jaar zit Mama Cash met haar om de tafel om te rapporteren naar welke groepen haar geld is gegaan. Marianne: ‘Het voordeel van een fonds op naam vind ik dat je zelf de invulling mede kunt bepalen, en de uitvoering toch aan professionals kunt overlaten.’

 • Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds

  Anneke van Baalen/De Bonte W…

 • Mama Cash – Baas Fonds

  Mama Cash – Baas Fonds

 • Maria Willard Fonds

  Maria Willard Fonds

 • Mesoamerican Initiative of Women Human Rights Defenders

  Mesoamerican Initiative of W…

 • Nan Lombaers-Els Huijser Fonds

  Nan Lombaers-Els Huijser Fonds

 • Red Umbrella Fund

  Red Umbrella Fund