Jubileumjaar

Succes in geldzaken vieren

Jubileum 1998

Jubileum 1998

Onder grote belangstelling van publiek en media vierde Mama Cash in november 1998 haar vijftienjarig bestaan. Het tienjarig jubileum in 1993 was al een spetterend feest geweest, maar nu werd nog grootser uitgepakt. Er was een overzichtstentoonstelling met het werk van de winnaressen van de Mama Cash Kunstprijs, een publieksconferentie inclusief een expert meeting over vrouwen en geld, een film- en videofestival, en een workshop over fondsenwerving. De jubileumweek werd afgesloten met een groots slotfeest. ‘We wilden het succes van vrouwen in geldzaken vieren’, staat in het jubileumverslag te lezen. Naar aanleiding van het jubileum lanceerde Mama Cash haar eerste website, medegefinancierd door de Rabobank.

Zeggenschap van vrouwen over geld
Voor de publieksconferentie en de tweedaagse expert meeting ‘Women and Financial Resources’ nodigde Mama Cash feministische partners uit verschillende delen van de wereld uit en vertegenwoordigers van fondsen en banken. Het doel was een bijdrage te leveren aan de internationale discussie over gender, duurzame ontwikkeling en de loop van geldstromen. Er waren discussies over onafhankelijke vrouwenfondsen, over zeggenschap van vrouwen over geld en over de voor- en nadelen van microkredietsystemen. Het waren inspirerende en vruchtbare dagen, niet in de laatste plaats omdat het kritische publiek volop mee discussieerde.

Zuid-Zuid geldstromen
Voortbordurend op de inzichten van de VN Wereldvrouwenconferentie in Beijing in 1995, vonden de conferentiegangers dat er overal ter wereld autonome vrouwenfondsen moesten komen. ‘In plaats van via de Noord-Zuidsteunas’, aldus het jubileumverslag, ‘moeten er Zuid-Zuid geldstromen op gang worden gebracht.’ Een van de belangrijkste resultaten van de expert meeting was dat men ter plekke een overkoepelende internationale organisatie van vrouwenfondsen oprichtte: het International Network of Women’s Funds (INWF). De publieksconferentie en de expert meeting werden medegefinancierd door de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en de Rabobank.

Lesbische romantiek en eetstoornissen
Op het film- en videofestival vertoonde Mama Cash een selectie uit de meer dan honderd films en video’s die vrouwen in de loop van vijftien jaar met haar steun hadden gemaakt. De grote variëteit aan onderwerpen van de films, zoals racisme, lesbische romantiek, fundamentalisme, vluchtelingen, eetstoornissen en vrouwenonderdrukking, waarborgde een brede publieke belangstelling. Na afloop waren er discussies over de inhoudelijke en politieke aspecten van de vertoonde films en over de positie van vrouwelijke filmmakers.

Gedurfd, swingend en uitbundig

Feest in Paradiso

Feest in Paradiso

Het slotfeest ‘Women of the World’ was een happening met 1.100 voornamelijk vrouwen in het Amsterdamse Paradiso. De gasten werden ontvangen met champagne. Mama Cash reikte verschillende prijzen uit. De Zuidenprijs, een aanmoediging voor vrouwengroepen die structurele veranderingen nastreefden, 15.000 gulden (7.150 euro) groot, werd toegekend aan Ngoni Chaidzo, de eerste lesbische zwarte vrouwengroep in Zimbabwe. Relocation Management Services, een dienstverlenend bedrijf voor expats die naar Nederland terugkeren, en een jonge zwarte vrouw die een fitnessstudio had opgezet, wonnen de prijzen voor Nederlandse ondernemers, elk 2.500 gulden (1.200 euro). Het Cultuurfonds reikte twee Mama Cash Filmprijzen van ieder 5.000 (2.400 euro) gulden uit. Namens het Midden- en Oost-Europa Fonds van Mama Cash en het Amerikaanse Global Fund for Women ontving de groep Motrat Quiriazi uit Kosovo de Lydia Sklevicky Award uit handen van haar dochter. Er waren majorettes die een verjaardagstaart binnen brachten en in operagezang uitbarstten. Voor gasten die het wat rustiger aan wilden doen was een ‘Mama Cashba’ ingericht, waar thee werd geserveerd. Men kon er ook terecht voor aromatherapie, handlezen en henneptattoos. Een speciaal voor de gelegenheid samengestelde band met artiesten van verschillende generaties, onder andere saxofonist Rosa King en rapper Strezz, completeerden het feest. De Mama Cash-Party was gedurfd, swingend en uitbundig!

Topjaar
De jubileumviering leverde veel publiciteit en vele nieuwe donateurs op. Interviews in dag- en vrouwenbladen boden Mama Cash de gelegenheid tegen te spreken dat de emancipatie van vrouwen voltooid was, zoals veel politici, beleidsmakers en kranten toentertijd meenden. 1998 was een topjaar.